- Startsida
- Bygga, miljö och infrastruktur
- Miljökontoret
- Miljöfarlig verksamhet
Miljöfarlig verksamhet
Miljöfarlig verksamhet
I Nordmalings kommun ansvarar miljökontoret för arbetet med miljöskydd och tillsyn enligt miljöbalken, så kallad miljöfarlig verksamhet.
Miljökontorets arbete med miljöskydd innebär bland annat tillsyn av miljöfarliga verksamheter för att kontrollera om de efterlever miljöbalken och dess tillhörande följdbestämmelser.
Tillsyn enligt miljöbalken är främst en kontroll av hur olika miljöfarliga verksamheter klarar gällande bestämmelser och hur de uppfyller olika typer av villkor som angivits i tillståndet. Miljöfarliga verksamheter är verksamheter där det finns risk att olägenhetet för människors hälsa eller miljö uppkommer, exempelvis i form av utsläpp, buller, avfall med mera.
Vad är miljöfarlig verksamhet?
Med miljöfarlig verksamhet menas:
- Utsläpp av avloppsvatten, fasta ämnen eller gas från mark, byggnad eller anläggningar i mark, vattenområden eller grundvatten.
- Användning av mark, byggnader eller anläggningar på ett sätt som kan medföra olägenhet för människors hälsa eller miljön.
- Användning av mark, byggnader eller anläggningar på ett sätt som kan medföra olägenhet för omgivningen genom buller, skakningar, ljus, joniserande eller icke-joniserande strålning eller annat liknande.
Tillstånd och anmälan
Din verksamhet kan vara tillstånds- eller anmälningspliktig enligt miljöbalken. Det gäller bland annat om du hanterar stora mängder farliga kemikalier eller har en produktion som gör att farliga ämnen släpps ut till luften eller vattnet.
De miljöfarliga verksamheterna kan delas in tre grupper:
- Tillståndspliktiga (A- och B-verksamheter)
- Anmälningspliktiga (C-verksamheter)
- Övriga (U-verksamheter)
Indelningen baseras på verksamhetens storlek och hur miljöstörande verksamheten bedöms vara. I Miljöprövningsförordningen (2013:251) framgår vilka verksamheter eller åtgärder som inte får anläggas eller vidtas utan tillstånd eller anmälan.
Anmälan görs till miljökontoret. Information om hur du ansöker hittar du under sidan "anmäl miljöfarlig verksamhet".
Anmälningsplikten syftar främst till att ge tillsynsmyndigheten information och kännedom om en planerad eller befintlig miljöfarlig verksamhet, om dess påverkan på omgivningen från miljösynpunkt och om skyddsåtgärder vidtas i den utsträckning som bedöms skäligt enligt miljöbalken och dess följdföreskrifter.
Länk till Miljöprövningsförordningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om verksamheten är tillståndspliktig behöver du ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen eller i vissa fall miljödomstolen.
Länk till information om att ansöka om tillstånd från Länsstyrelsen Öppnas i nytt fönster.
Avveckla en verksamhet
Om du avser avveckla din verksamhet ska du kontakta Miljökontoret för att klarlägga förutsättningarna vid en nedläggning. Vid en avveckling/nedläggning kan det vara nödvändigt att vidta åtgärder för att minimera risken för framtida påverkan på omgivningen. Vid en avveckling bör det därför tas fram en avvecklingsplan som beskriver hur nedläggningen avses gå till.
Detta bör beskrivas i avvecklingsplanen:
- Omhändertagande av processutrustning inklusive tömning av bad, hydrauloljor och andra vätskor. Bör vara omfattande och redovisa alla processdelar.
- Om det finns en energianläggning för produktion av processenergi ska man beskriva hur denna ska avvecklas och omhändertas. Till exempel tömning och rengöring av oljecisterner.
- Avveckling av processavloppssystem. Rengöring och eventuell stängning.
- Omhändertagande av eventuella reningsanläggningar och kemikalier och slam från dessa.
- Omhändertagande av kemikalier och oljor. Vart ska restprodukter och farligt avfall sändas? Rengöring och/eller borttagande av tankar och distributionssystem.
- Omhändertagande av eventuell luftreningsutrustning samt rengöring av ventilation.
- Omhändertagande av tryckluftssystem, elsystem (exempelvis transformatorer).
Behov av rengöring/sanering av väggar, golv och tak. Beskrivning av hur detta ska göras. - Rivning av byggnader eller andra större anläggningsdelar. Frågor om rivningslov ställs till Byggkontoret. Det är också hit man lämnar in ansökan om rivningslov.
- Genomförd eller planerad miljöteknisk undersökning av föroreningar i mark,- grundvatten och/eller byggnad.
- Information om eventuella framtida planering/användning av lokaler eller verksamhetsyta.
Behöver du vidta saneringsåtgärder?
En sanering ska anmälas till Miljökontoret om saneringsåtgärderna riskerar att medföra ökad risk för spridning eller exponering av föroreningarna, och denna risk inte bedöms som ringa.
Kontakta miljökontoret
Kontakta miljökontoret via mejl på miljo@nordmaling.se, alternativt ring växel för dirigering.